eSport

Hva er eSports?

Du har nok merket at det har blitt et utvidet univers for konkurranser i videospill. eSports er med lynets hastighet blitt et internasjonalt fenomen, hvor flere millioner fans og milliarder av dollar er blitt en del av hverdagen for de profesjonelle gamere. Lag som Astralis har for eksempel full fart på karrieren. Det å være gamer er ikke lengre kun en hobby, som blir dyrket foran datamaskinen på tenåringsrommet, det er i stedet en karriere, hvor du sammen på lag spiller mot andre seriøse stjerner.

 

Men hva er eSports? Hvis du er helt ny i denne verden, så er det kanskje en god idé å bli klokere på sporten, for alt tyder på at den er kommet for at bli. Her kan du lese eSportens A-Z og bli mye klokere på, hva alt i bunn og grunn går ut på. Neste gang du ser det vil du mye lettere kunne følge med.

 

Det grunnleggende om eSports

eSport er en verden av konkurransedyktige og organiserte videospill. Konkurrentene som kommer fra forskjellige ligaer og lag, møter hverandre i populære spill som Fortnite, Counter Strike, League of Legends, Call of Duty, Overwatch, Madden MFL og mange, mange flere.

 

De profesjonelle spillerne i eSports blir fulgt av millioner av fans fra hele verden, som ser turneringene live fra datamaskinen eller fjernsynet. Fans kan også følge spillerne live fra streamingtjenester som Twitch, som gir seere mulighet for å se når deres favorittspiller går online og spiller live. Det er på denne måten at spillerne her får en stor fan gruppe.

 

Hvem ser eSports?

Et kort svar på spørgsmålet er, mange mennesker. Newsoo, en markedsanalyse firma, har utført en rapport, som viser at hele 380 millioner mennesker fra hele verden vil se eSports i år, hvor 165 millioner av disse utgjør eSports-entusiaster, det vil si mennesker som ofte ser eSport. 

 

Hoveddelen av entusiastene som ser på er fra Nord Amerika, Kina og Sør-Korea. Alt i alt er det altså et bredt felt av mennesker som ser på eSports, og det med større eller mindre entusiasme.

 

Turneringer i eSports kan tiltrekke et antall seere som kan konkurrere langt med de fleste tradisjonelle sportsgrener. For eksempel trakk verdensmesterskapet i League of Legends i 2017 hele 80 millioner seere, som har gjort turneringen til en av de mest populære eSports-konkurranser noensinne. Newzoo har dessuten uttalt, at der ble arrangert 588 store Sportsbegivenheter i 2017.

 

Det er altså stor interesse for eSports fra veldig mange mennesker over hele verden. Det er ikke bare  den typiske gamer som følger med på turneringene, men det samles mange forskjellige mennesker til en gøy og spennende begivenhet.

 

Hvem spiller eSports?

Det er kun de beste av de beste som spiller eSports. Det krever lang tid å bli så dyktig, at man kan spille på noen av de beste lagene som tjener flere millioner.

 

Prosessen hvor det blir valgt spillere til et lag er den samme som vi kjenner fra andre sportsgrener. De beste blir oppdaget og valgt til lag i turneringen, og prosessen er veldig strukturert.

 

Hvilke inntekter er det i eSports?

Forskning har vist, at inntektene for eSports når helt opp til 906 millioner dollar i hele verden. Det betyr at spillerne i eSport, i likhet med andre idrettsutøvere, kan tjene veldig gode penger. I turneringer kan de få flere millioner dollar i pengepremie, som blir delt mellom spillerne på laget. Dermed kan noen av verdens beste spillere lett tjene 7 sifret tall på et år. Dessuten kan arrangørene av turneringer tjene godt på billettsalg.

 

For eksempel genereret League of Legends-turneringen i 2017 hele 5,5 millioner dollar i billetsalg.

 

Utover det tjener spillerne også penger på sponsoravtaler. Newzoo har rapportert at der er flere brands som vil investere i eSport, hvor summen kommer opp i 694 millioner dollar.

 

Med overblikk på de store tall så er eSport et ustoppelig, kulturelt fenomen, og det vil vokse stødig som industri. I utgangen av 2018 hadde 1,6 milliarder mennesker kjennskap til eSport, og det tallet har bare blitt større siden da.

 

Hva er fremtiden for eSports?

Som nevnt tidligere i denne artikkelen, så ser det ut til at eSports er kommet for at bli, og det kommer til å ha samme popularitet som andre sportsgrener, som er godt etablert i de fleste land. I begynnelsen av eSports har der vært en viss skepsis – for kan man nå kalle det en ’sport’ på lik linje med håndball, tennis og fotball?

 

Det ser tydeligt ud som at sporten er blitt bredt akseptert grunnet stigende seertall. Du kan altså forvente at det blir vist på flere av dine yndlings kanaler i fremtiden. Så du kan altså forvente at du kommer til at se mye mer til eSport i alle henseender i fremtiden.

 

Hvorfor er eSports så populært?

En av grunnene til at eSports er blitt så populært, ligger kanskje i det faktum, at gaming er en hobby for veldig mange mennesker. Nå kan de få lov til at dyrke denne hobbyen på lik linje med de som for eksempel satser på fotball.

 

Alt foregår stort sett digitalt i dag, og derfor er eSports helt naturlig utvikling i sportens verden. Det var kun et spørsmål om tid, før videospill ble en akseptert del av denne verden.

 

Det er også en god del spenning i dette spillet, da det hele tiden skjer noe, og det går fort. Det er ikke det samme som golf, hvor man venter lenge på klimaks. Der skjer hele tiden noe på skjermen når man for eksempel følger en turnering i Counter-Strike. ESport kan også lett gi den samme følelse av tilhørighet som andre sportsgrener. En stor del av Danmark heier for eksempel på Astralis, et lag som kun har danske spillere.

 

Vi kan altså lett samle oss med eSport med alle rundt oss. Det krever lite tilvænning og mer kunnskap, før alle kan delta i det og heie med ved fjernsynet.

 

Most read

Load more