Betting

Keno og gambling

Keno er et gamblingspill der du har en rekke tall i firkanter på en spillekort – typisk tall fra 1 til 80. Det er opp til spilleren, altså deg, å markere eller sette sirkler rundt 2 til 10 av de 80 tallene. Deretter leverer du inn spillekortet og betaler. Prisen avhenger av hvor mange nummer du har valgt å spille på. Det trekkes ut 20 vilkårlige tall, og målet med Keno er å få så mange riktige tall som overhodet mulig. Med riktige tall mener vi de tallene du har markert på spillekortet. I dag er det typisk en datamaskin som velger tallene automatisk, og jo flere tall du har gjettet riktig, jo flere ganger innsatsen din får du igjen. På mange måter minner Keno om lotto eller bingo, og er du glad i tilfeldighetsspill som både er underholdende og enkelt, er Keno sannsynligvis spillet for deg.

 

Historien bak Keno

Keno er av kinesisk opprinnelse, og kan dateres minst 2000 år tilbake. Det opprinnelige kinesiske navnet for spillet er ”baige paio” eller ”pai-ko p’iao”, som betyr ”white pigeon ticket” eller ”hvit due-billett”. Dette refererer til billettene som ble brukt i spill med husduer. Fra rundt 3. århundre eksisterte baige piao-spill i de fleste kinesiske provinser, og det ble vanligvis arrangert av ett eller flere spillhus.

 

Den originale billetten som ble brukt i baige piao, innehold de første 80 karakterene i Qianziwen (”Book of a Thousand Characters”) i stedet for tall. Denne boken er en klassiker innen kinesisk litteratur, og den inneholder nøyaktig 1.000 kinesiske ideogrammer (eller tegn), alle ulike, og er velkjent blant mange utdannede kinesere. Disse tegnene brukes i stedet for tilsvarende tall fra 1 til 1.000.

 

Spillet Baige Piao er ikke kun forgjenger til Keno

Det kinesiske spillet Baige Piao er nemlig også forgjengeren til lotto og bingo, som i den grad har tatt vesten med storm. Keno ankom det vestlige USA i 1840-årene, da flere kinesere immigrerte til landet. Rundt begynnelsen av det 20. århundre ble Keno også populært blant ikke-kinesiske folkegrupper i USA under navnet lotteri. Her ble de velkjente figurene derimot konvertert til tall. På det tidspunktet fikk spillet også navnet Keno, og i 1933 ble Keno-gambling introdusert i spillhus i Reno og Nevada under navnet Race-Horse- Keno, da spillekortet bestod av hestenavn i stedet for tall. Det var for å ikke komme i konflikt med statens strenge lover i forbindelse med hasardspill.

 

I 1951 ble lovene derimot endret, og Keno gikk tilbake til å være et spill med tall. I dag spilles Keno i nesten alle amerikanske kasinoer, og selv i Danmark kan du spille Keno på nett. Keno tilbys nemlig også som onlinespill av mange forskjellige lotteri- og gamblingvirksomheter verden over.

 

Så mye kan du vinne i Keno

Gevinstene i Keno avhenger av hvor mye det satses, hvor mange tall som velges, samt hvor mange av tallene dine som blir trukket ut. Jo flere tall du spiller på og jo flere av disse tallene som blir trukket, jo større blir ganske enkelt også utbetalingen.

Most read

Load more