Betting

Fordeler med desentralisert oddstipping

Nettbaserte bookmakere har de siste årene drevet bettingbransjen; de fastsetter oddsen, tar imot spill fra gamblerne og betaler ut gevinster til vinnerne.

Slik har det vært i en del år, og slik vil det fortsette å være framover. Det dukker kontinuerlig opp nye bookmakere som ønsker seg en del av kaka takket være bransjens suksess, men nå har det dukket opp en ny utfordrer på markedet. Desentralisert oddstipping.

Desentralisert oddstipping er en helt ny måte å tenke på oddstipping på, hvor det ikke er nødvendig med tradisjonelle bookmakere. I stedet kontrollerer gamblerne hele bransjen. Denne nye modellen høres bra ut på papiret. De fleste gamblerne vil vel gjerne droppe bookmakerne og slippe å betale vig (andel) til dem. Men det finnes både fordeler og ulemper med desentralisert oddstipping, og vi skal se litt nærmere på dem nå.

Hva er desentralisert oddstipping?

Desentralisert oddstipping er basert på åpen kildekode og foregår på blokkjedeteknologien. Den åpne kildekoden gjør det mulig for enhver utvikler å forbedre plattformen. Blokkjeden er nøkkelen til det desentraliserte aspektet, som gjør det mulig å ha en gamblingplattform uten en sentral operatør (altså en bookmaker).

Det finnes tre typer desentraliserte oddsplattformer:

  • De som tilbyr spill på sport og eSports
  • Plattformer som er laget for at utviklerne kan bygge løsninger på toppen av
  • Plattformer hvor spillerne kan satse på alt mulig (for eksempel Oscar-utdelingen, valgvinnere eller været)

Alle disse plattformene har en ting til felles: de tilbyr oddstippingen uten behovet for en tredjepart (bookmakeren).

Gamblerne skaper sine egne marked, akkurat som på en markedsplass for odds, og andre gamblere kan plassere spill på oddsen som tilbys, eller tilby sin egen odds dersom de ikke liker det som er tilgjengelig.

Fordeler med desentralisert oddstipping

Det finnes mange grunner til at desentralisert oddstipping har blitt oppfunnet; det oppfyller nemlig mange behov! Her er noen av fordelene med denne måten å gamble på.

Ingen sentral autoritet

Alle kan plassere spill sammen med vennene sine uten at det er nødvendig med en tredjepart. For eksempel kan du vedde 250 kroner mot en kompis om hvem som vinner cupfinalen.

Ideelt sett burde all gambling skjedd på denne måten; mennesker som satser penger mot hverandre uten vig (som er risikopremien bookmakeren tar – hvis de tror sjansen for at spill går inn er 1,20 vil en bookmaker tilby en litt høyere odds som for eksempel 1,25 – differansen kalles for vig).

Nøkkelen her er imidlertid likviditet. Du, eller en av vennene dine, vil til slutt gå lei av å plassere spillene, eller så vil en i gruppa enten ønske høyere eller lavere innsats.

Hva du kan spille på er ganske lav når du kun spiller med kamerater. Bookmakere på nettet oppfyller et behov ved å koble sammen gamblere på tvers av bekjentskap. Det oppstår imidlertid et lite problem når bookmakerne også har kontroll over bransjen; de fastsetter oddsen og tar en liten andel av hvert spill for å tjene penger.

Det er ikke sikkert du liker odds eller markedene som tilbys i din region, men du er likevel nødt til å ta til takke med det bookmakerne tilbyr. Desentralisert oddstipping vil fjerne dette problemet; du, og andre gamblere, fastsetter oddsen og markedene som tilbys.

Lave kostnader (vig)

De fleste bookmakerne gjør sitt beste for å ikke ta for mye fra spillerne. Det vil gjøre det enkelt for konkurrentene å stjele kundene deres ved å tilby lavere kostnader. Likevel tar de fleste rundt 5 % (10 % fra taperne) av spillbeløpet. Disse fem prosentene utgjør et betydelig beløp av spillernes profittmargin.

For spillerne er det helt klart ønskelig å redusere disse fem prosentene så mye som mulig, men det er ganske vanlig i dagens marked at bookmakerne tjener en femmer på hundrelappen.

Desentraliserte gamblingplattformer tar et langt lavere gebyr; normalt rundt 1% eller mindre av spillbeløpet. Disse går heller ikke i eiernes lommer, men til å drifte nettverket og betale utviklerne.

Tillatt i alle land

På grunn av lovverkene i de ulike jurisdiksjonene er det enkelte bookmakere som ikke kan tilby tjenestene sine i visse land og territorier. En bookmaker som kun har lisens fra UK Gambling Commission kan ikke tilby spillene sine til spillere utenfor Storbritannia.

Det er helt logisk at de må følge lovene, men det er jo kjedelig for deg som spiller. Desentraliserte plattformer har ikke de samme restriksjonene. Siden de ikke må forholde seg til en sentral autoritet trenger de ikke nekte spillere fra enkeltland.

Du får garantert satt inn penger

Noen land har restriktive gamblinglover (hei, Norge) som gjør det vanskelig å sette inn penger, hvor banker er pålagt å blokkere transaksjoner. Desentralisert oddstipping benytter kryptovalutaer som valuta, og disse er også desentraliserte. Derfor trenger du ikke tenke på at banken vil avvise Bitcoin-innskuddet ditt; banken har nemlig ingen kontroll over det!

Du vil ikke bli utestengt

Bookmakerne har rykte på seg for å utestenge spillerne som vinner. Dette er ikke helt sant; bookmakerne utestenger vanligvis kun spillere som tjener penger på kontroversielle spillmetoder som arbitrasjespill. Hvis du synes dette er dumt vil du like desentralisert oddstipping.

Denne desentraliserte bransjen har ingen kontroll over plattformen. Du kan bruke hvilken som helst strategi for å tjene penger.

Konklusjon

Framtiden til desentralisert oddstipping er fortsatt vanskelig å spå. Selv om denne typen gambling virker lovende, har den ikke klart å lokke veldig mange gamblere til bordet enda.

Det vil naturligvis ta mer tid før man kan avgjøre om desentralisert oddstipping kan bli en suksess eller ikke. De fleste prosjektene er bare et par år gamle nå. Teoretisk løser disse problemene som høye kostnader, restriktive myndigheter og problemer med innskudd, men det er også en bratt læringskurve for nye spillere som må beherske å kjøpe kryptovaluta.

Det er ikke sikkert folk er klare til å omfavne desentralisert oddstipping helt enda, men det kan endre seg i løpet av fem til ti år!

 

Most read

Load more